joi, 10 martie 2011

Idolul femeilor

Sursa foto www.rascuplans.ro

Ce isi doresc femeile oare? O intrebare ce a framantat barbatii de la aparitia lor in peisaj. Si s-au scris carti, tratate, s-au inventat: posetuta, trusa de machiaj ,telefonul mobil dar teribilul secret inca ne scapa printre degete.
Exista oare o atractie feminina spre acel trecut in care noi coboratori din pesteri loveam cu bata tot ce intalneam in cale. Sa fie oare ele atrase de ferocitate, violenta, sex salbatic?
 Daca acesta teorie ar fi adevarata atunci cred ca l-am descoperit pe EL: perfectul. Deci doamnele mele va prezint barbatul ideal. Plin de curaj si avant capabil sa invinga ursul, sa dobare muntii pentru dragostea voastra. El atat de teribil cu intreg univesrul si atat de animalic in pat.
Din pacate nu pot dezvalui decat infatisarea lui surprinsa in fotografia de mai sus. Datele de contact nu le detin. Dar macar acum puteti dormi linistite caci cunoasteti un adevar concret: EL EXISTA! E undeva acolo si trebuie doar descoperit.
Cu singuranta lumea voastra va fi din acel moment diferita. Happy Hunting!

Viata de caine.

O noua cruciada ne framanta madularele obosite de impartit atata dreptate in jur: cainii fara stapan. In apararea dreptului acestora la viata toata suflarea se organizeaza, comenteaza si raspandeste opinii pe canalele media.
Pana si acei puhavi ce ocupa sfintele scaune din Parlament au hotarat sa se miste punand pe masa proiectul de lege amanat inca din 2007 care reglementeza soarta patrupedelor.
Cea mai draguta declaratie vine de la un eurodeputat, care considera inlaturarea cainilor de pe strazi ca fiind traumatizanta pentru copii mai mult chiar turistii strainii vor fi speriati de aceste masuri si vor decide sa ocoleasca Romania.
Adevarul e ca nu aveam loc de turistii care cu aparatele foto ne tot pozau maidanezii. Iar copii cand vad haitele de caini repezindu-se spre ei sar in sus de fericire mai ceva decat la bradul de Craciun
Sustinem dreptul fiecarei fiinte la viata, dar pe acelasi principiu cu porcii ce avem de ii facem friptura la fiecare Ignat?.
Cainii fara stapan sunt o problema. Respectand dreptul lor la existenta o sa ajungem sa nu mai putem iesi din case de teama lor. Oricum in anumite zone ale Capitalei sa strabati dupa o anumita ora imprejurimile e un act de bravura din cauza pericolului patruped.
Drama e ca noi privim problema cu aceasi atittudine tampa ce ne caracterizeaza.

miercuri, 9 martie 2011

Un neam prost, sau cum iubim cultura doar declarativ

Ma consider a fi un pasionat de muzica clasica. Asa ca atunci cand am vazut acest afis am fost incantat. Imi petrec mare parte din timp in  Ploiesti si acest concert este programat sa aiba loc pe data de 15 Martie in orasul sonda.Asa ca am stans inca 4 colegi de munca interesati de acest gen de manifestare culturala si am hotarat sa participam la evenimentul in cauza. Astazi trebuie sa achizitionam biletele. SURPRIZA!
Este posibil ca recitalul sa nu mai fie sustinut pentru ca exista doar 1 bilet vandut.
Avem un singur compozitor roman de talie mondiala. Si in acest an celebram 130 de ani de la nasterea lui.Comemoram artistul intr-o maniera civilizata, europena din toate punctele de vedere organizand un turneu national in cinstea lui. Am invitat nume cu rezonanta ale scenei mondiale sa concerteze in onoarea lui GEORGE ENESCU.
Pana la data concertului mai sunt decat 6 zile. Am vandut in Ploiesti, unul din cele mai mare orase ale tarii, decat UN BILET.
Pot sa afirm ca suntem un neam de inculti, de imbecili care nu isi apreciaza putinele valori international recunoscute. Mereu am fost asaltat de concepul tamp ca am fi un neam aparte dar ca in fapt televiziunile sunt cele care nu promoveaza cultura si se fac vinovate de lipsa de valori in societate romaneasca.
 Societatea asta romaneasca este  masa inerta care crede ca 2+2/2= 2. Atata stiinta zace in neurnonul obosit al romanului de rand.
Un moment de reculegere pentru ca nu mai exista minima doza de cultura.
Pentru ploiesteni, oameni simpli cu duhul un meritat: RUSINE !   

Antropologul de serviciu prezinta ziua porcului/barbatului

Am aflat ca azi am sarbatorii ziua porcului (barbatului). Cum ne tragem din anticii romani si avem inclinatia sa detinem mai multe zile de sarbatoare decat date calendarisitice am considerat totusi ca e necesar putina documentare asupra subiectului in cauza. Dupa un mic studiu se pare ca in anumite regiuni ziua de 9 Martie este asociata cu ziua barbatului.
Prin traditie astazi se dau foc gunoaielor stanse special cu foc adus din casa(simbolizeza trecerea caldurii caminului si transpunerea lui in natura), pamantul este lovit cu bate sau maiuri pentru alungarea frigului, se rostesc descantece cu acelasi scop de alungare a frigului din sol, gospodaria este curatata si obiectele sunt scoase la soare.
Exident daca alaturam tradita ortodoxa cu obiceiurile prezentate mai sus putem concluziona ca avem in fata o sarbatoare cu radacini foarte vechi, o imbinare intre traditii agricole si rituri crestine.
Ca sa par si eu academic, as putea enunta o mica teorie a reprezentarilor elegorice pe genuri in functie de anotimpuri. Este posbil ca iarna sa fie asociata ca simbol feminin pe cand primavara sa fie un element masculin. O asemenea evolutie este extrem de interesanta deoarece asocierea clasica definea primavara ca un anotimp al nasterii. Acest aspect ar transpune o pozitionare spre feminin al anotimpului. Se pare insa ca stramosii nostri priveau anotimpul ghioceilor preponderent ca o victorie apolinica deci cu o incarcatura clar masculina simbolizata prin violenta ritualurilor prezentate.
Depasesc momentul de analiza antropologica sperand doar sa nu transformam ziua de azi intr-o alta manifestare manelistica ce are ca scop generarea de gretare si ragaitul cauzat de prea multe beri.

Un gand generat de monitor

Constat cu o doza de tristete ca lumea denumita virtuala conteaza mai mult chiar decat genericul cotidian. Avem retele de socializare, mes, mail, iphone, si tot felul de unelte sofisticate pentru comunicare. Deci am putea conchide ca suntem in era comunicarii. Cat e ziua de lunga in procesul nostru de fotosinteza generam kilometri de mesaje. Evident ne pare ceva banal. Nu ne oprim nici cand depasim o limita rationala. Drogul e deja activ. Ma intreb cate sinucideri ar exista daca brusc obiectele uzuale de comunicare ar ceda.

marți, 8 martie 2011

In cautarea unui timp pierdut in prea putine polemici cordiale.

Una din scrierile mele preferate pentru ideile cuprinse intre ganduri.

Un mare ,,if''  care ajunge pana la punctul de cotitura si domina perceptele ce imi poarta pasii printre frunze.
In lumea ce imi construieste peretii,  mereu e o lipsa de mortar. Dormi pana ma transform in caramida.
 

Evo, mai ai o primavara la activ!

 
Eu, Adam de ziua Evei recunosc:
Acolo unde este Ea e Raiul !

Am vrut sa strag cat mai mult sentiment in cat mai putine cuvinte, rezultatul il supun criticii.

luni, 7 martie 2011

Pagină fără de cuvinte

 In sectiunea Un volum de poezie, un minut de cultura a fost adaugata a noua poezie. Pagina fara de cuvinte poate fi acum recitita daca se acceseaza eticheta un volum de poezie.

Lectura placuta!

 

Pagină fără de cuvinte

Ciprian.Nedelcu


Credeam că mor când ai plecat.

Vedeam tot universul dărâmat,
Eram un prunc în ziua cea dintâi,
Şi nu ştiam să-ţi cer să mai rămâi.

N-aveam cuvinte să-ţi vorbesc,
Simţeam că-ngheţ, simţeam că mă topesc,
Simţeam că ard, deşi cuprins de frig,
Nu mai găseam cuvinte să te strig.

Muream prin mine şi-nviam,
Şi printre lacrimi dese-abia zăream
Lumi noi în ochii-ţi trişti şi goi...
Te-ndepărtai de mine şi de noi.

Te-ndepărtai, paşii ţi-erau greoi,
Şi te-aş fi-ntors prin semne înapoi...
Nu mă vedeai. Intrasem în pământ
Şi te rugam să stai prin... necuvânt.

Parfum de copilarie

 Locuiesc la sat, vecin cu vesnicia care momentat sufera de astenia specifica anotimpului.Am fugit de capitala pentru a descoperi placerea de a-ti auzii pasii atunci cand mergi.
Azi in aer am simtit gust de primavara. E prima oara cand traiesc constient primavara si altfel decat in trafic, fara sunete de sirena la 2 noaptea fara caini comunitari si multinationale care te transforma in robot.
Pana la urma nu a fost o zi iesita din comun, doar eu am fost diferit, am redescoperit un parfum uitat, o poza in acelesi sertar in care Minulescu aruncase fotografia necunoscutei care se vindea.
Poate ca e adevarat ce spunea un clasic: Murim atunci cand uitam sa mai fim copii !

Trezirea intr-un vis.

Prea mult traiesc din amintiri…
E ceva in acel trecut care ma transforma intr-un melancolic…poate nu ma cunosteam atat de bine, poate mai credeam inca, prea multi de poate.
Cat de repede imi vand sau pierd iluzile! Pute de prostie lumea si ma ucide mental mirosul ei...capat incet si eu iz. Pana la un punct e normal banalul ucide neuronul ce vrea detasare.
De ce nu caut o cochilie ca sa imi pot muta zdrentele pe un varf de munte?
Resimt prea des apasarea de ciment a imaginarului caci toti imi pipaie pulsul numai eu nu imi gasesc venele.
Ma venerez pe mine trecatorul ca nu doreste decat sa isi gaseasca drumul spre cetatea in care Sfinxul mai e viu.
Recunosc ... imi e atat de dor de satiri.

duminică, 6 martie 2011

My Generation



You say Lady Gaga, I say The Who
You say Hannah Montana, I say The Rolling Stones
You say Owl City, I say Led Zeppelin
You say Jonas Brothers, I say The Beatles
You say Justin Bieber, I say Queen
You say Taylor Swift, I say The Doors
95% of teens these days listen to the same crappy pop over and over again..
Don't let the spirit of rock die

Critica ratiunii pure in varianta beta


Omul este un  vanator de iluzii ieftine dupa care alearga pana la marginea spatiului definit de alteritate in speranta ca poate  la capat de mitologie sa regaseasca speranta unei  existente in care meschinul din el lipseste.
Poata ca locuim cu totii in padurea puznicului fugind de Zarathustra, de teama unui adevar inconfortabil. Pana la urma ne-am dedicat existentele unei treceri  spre ceea ce dorim a fi perfectiunea de la capat de drum. Lipsa de certitudini nu ucide constant increderea in noi. 
Goi in oglinda nu putem decat conchide ca am esuat ca civilizatie in dorinta noastra de a atinge cerul. Cucerind Olimpul l-am gasit parasit de zei. Dezamagirea a fost crunda nu am putut pasii alaturi de nemuritori ca sa putem ridica fatarnicia noastra la statului de absolut. Asa ca am mutat mai sus stacheta. Si am reusit sa depasim orice bariera autoimpusa. Cand linia  a fost trasa si toate miturile spulberate de certitudini am ramas singuri intr-o lume fada, fara de mituri caci acestea au fost zdrobite de senilele ratiunii. Noi am ucis-o pe Tinker Bell fara sa avem regrete. 
Acum ne plangem ca ne-au disparut samanii. Progresul nu poate fi oprit. Suntem deja in modul beta, avansam si ucidem in continuare tot ce tine de mister.

Un sfat prietenesc Doamne: fereste-te in curand venim sa foram in Rai!