joi, 29 martie 2012

Don Juan si femeia

,, Am ajuns sufleteste, o ruina findca am visat la o  dragoste simulacru. M-am lamurit ca barbatii te dejamagesc la primul colt de strada daca au ocazia. Cel putin Don Juan nu e ipocrit. Nu promite nimic, in  afara de o noapte de dragoste. Si se tine de cuvant. Le face fericite pe victimele sale, dupa care dispare asa cum a venit.
.................................................
................................................
Don Juan nu a intrat niciodata intr-un tribunal. El n-a degradat ceea ce a iubit. Nu cunosc nici o femeie care sa fi dorit sa-i arunce cu ceva in cap. A plecat totdeauna inainte ca femeile sa se plictiseasca de el.
 ............................
............. .....................
Una ca mine, domnilor, ramane visatoare si dupa ce a trecut prin infern, asa dupa cum un idiot ramane idiot si dupa ce a trecut prin rai.''

Fragmente din Calomnii Mitologice , Octavian Paler.

Oare domnul Paler idealizeaza femeia, e oare ea un aparator al lui Don Juan sau mai degraba Don Juan este un instrument al urmaselor Evei?
Dintre cele doua genuri, eu vad femela ca find prin definitie pradatorul. Evident un pradator de exceptie pentru ca ea nu consuma energie pentru a se hrani. Ea este pradatorul suprem pentru ca prada doreste sa fie devorata, pentru ca prada face toate eforturile ca ea sa fie aleasa din multitudinea de prazi si se ofera cu dezimvoltura fel principal la festin.
Femeia alege mereu Ea si numai ea va detine controlul in relatie pentru ca noi ca niste prazi cuminti ce suntem incercam tot arsenalul pentru a parea comestibili.
Atunci ce e Don Juan? E si el tot o prada ? Din pacate destinul lui e mai tragic pentru ca nu ajunge niciodata sa fie devorat, caci trebuie sa recunoastem: pentru noi fericirea este tocmai oportunitatea de a fi ospat la masa zeitelor.

2 comentarii:

  1. PS : sa nu aud ca sunt misogin, cine spune asta e cam retard.
    Ca sa fie clar sunt mizantrop :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca să fii pradă trebuie să mori. Cît timp nu ești devorat, nu ești pradă. Sunt mai degrabă wargames iar Don Juan e ofițer de gherilă ;)

    RăspundețiȘtergere