miercuri, 9 martie 2011

Antropologul de serviciu prezinta ziua porcului/barbatului

Am aflat ca azi am sarbatorii ziua porcului (barbatului). Cum ne tragem din anticii romani si avem inclinatia sa detinem mai multe zile de sarbatoare decat date calendarisitice am considerat totusi ca e necesar putina documentare asupra subiectului in cauza. Dupa un mic studiu se pare ca in anumite regiuni ziua de 9 Martie este asociata cu ziua barbatului.
Prin traditie astazi se dau foc gunoaielor stanse special cu foc adus din casa(simbolizeza trecerea caldurii caminului si transpunerea lui in natura), pamantul este lovit cu bate sau maiuri pentru alungarea frigului, se rostesc descantece cu acelasi scop de alungare a frigului din sol, gospodaria este curatata si obiectele sunt scoase la soare.
Exident daca alaturam tradita ortodoxa cu obiceiurile prezentate mai sus putem concluziona ca avem in fata o sarbatoare cu radacini foarte vechi, o imbinare intre traditii agricole si rituri crestine.
Ca sa par si eu academic, as putea enunta o mica teorie a reprezentarilor elegorice pe genuri in functie de anotimpuri. Este posbil ca iarna sa fie asociata ca simbol feminin pe cand primavara sa fie un element masculin. O asemenea evolutie este extrem de interesanta deoarece asocierea clasica definea primavara ca un anotimp al nasterii. Acest aspect ar transpune o pozitionare spre feminin al anotimpului. Se pare insa ca stramosii nostri priveau anotimpul ghioceilor preponderent ca o victorie apolinica deci cu o incarcatura clar masculina simbolizata prin violenta ritualurilor prezentate.
Depasesc momentul de analiza antropologica sperand doar sa nu transformam ziua de azi intr-o alta manifestare manelistica ce are ca scop generarea de gretare si ragaitul cauzat de prea multe beri.

Un comentariu:

  1. hai sa privim si latfel lucurrile astazi incep mosii si pe langa asta se beau 40 de pahare cu vin:p

    RăspundețiȘtergere